Paprik seafood ala Thai, lauk macam ni memang sesuai untuk dihidangkan buat keluarga. Lengkap dengan pelbagai jenis lauk dan juga sayur-sayuran.
Cukup satu lauk ini sahaja atau boleh tambah dengan telur dadar. Nak pedas sikit boleh tambah cili padi.
Bagi yang tak makan seafood boleh juga tukar kepada ayam dan juga daging. Makan panas-panas satu keluarga cukup meriah. Tak perlu banyak-banyak lauk!
Paprik Seafood Ala Thai
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
Bawang merah*
Bawang putih*
Halia*
Hiris bahan bertanda *
BAHAN B
2 sudu cili kisar
2 sudu pes tomyam
3 sudu sos tiram
4 sudu sos cili
3 sudu kicap manis
Serbuk perasa
Udang dan Sotong
(Nak tambah atau tukarkan kepada daging atau ayam pun boleh)
BAHAN C
Kobis bunga
Lobak merah
Kacang buncis
Daun limau purut
Cili Merah/Hijau
(Jika ingin tambah sayuran lain pun boleh. Ikut citarasa)
CARA MEMASAK:
- Mula-MULA panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan A terlebih dahulu. Kemudian masukkan bahan B diikuti udang sotong yang sudah dicuci bersih. Tambahkan sedikit air.
- Reneh sehingga masak.
- Masukkan bahan C. Perasakan dengan gula dan garam. Kalau suka, bolehlah masukkan serbuk perasa. Empunya resipi biasa gunakan Pasti Sedap. Jadi boleh ikut selera masing-masing.
- Siap untuk dihidangkan.
Kredit: Ezan Jelita
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.