Anda suka makan Ayam Madu macam di restoran Nasi Kandar? Jom cuba masak sendiri Ayam Madu ala Mamak perkongsian saudari Adnil Sam. Melihat gambarnya sahaja sudah cukup untuk membayangkan keenakannya. Jom cuba! Tak perlu lagi nikmati di restoran. Anda sendiri boleh masak hidangan enak ini di rumah.
CARA MEMASAK AYAM MADU ALA MAMAK
BAHAN-BAHAN AYAM GORENG MAMAK:
- 1 ekor ayam – dipotong 8 & dicuci bersih
- 3 sudu besar tepung jagung – beli online disini
- 1 sudu besar tepung beras – beli online disini
- 1 sudu besar pes halia
- 1 sudu besar pes bawang putih
- 2 sudu besar serbuk cili – beli online disini
- 1 sudu besar kunyit serbuk – beli online disini
- 1 biji limau nipis
BAHAN-BAHAN KUAH MADU:
- 1 sudu besar marjerin – beli online disini
- 2 sudu besar minyak jagung – beli online disini
- 2 sudu besar rempah kari daging – beli online disini
- 1 sudu besar serbuk cili – beli online disini
- 2 sudu besar sos cili – beli online disini
- 2 sudu besar sos tomato – beli online disini
- 1 sudu kecil cuka makan – beli online disini
- 40gm buah kurma – dikisar halus – beli online disini
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
- 100ml madu – beli online disini
- 1 cawan air panas
- 1/2 biji buah oren (saiz kecil) – ambil jusnya
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
BAHAN-BAHAN PENUMIS:
- 1 inci kulit kayu manis – beli online disini
- 3 kuntum bunga lawang – beli online disini
- 2 biji buah pelaga – beli online disini
- 1 helai daun pandan – disimpul
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung jagung, tepung beras bersama bawang putih dan halia. Gaul rata.
2.Masukkan serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan perahan air limau nipis. Kacau rata.
3. Masukkan ayam dan sedikit air. Perap selama 20 – 30 minit.
4. Gorengkan ayam hingga garing dan angkat. Ketepikan.
5. Untuk kuah madunya, panaskan sedikit minyak lebihan gorengan ayam tadi bersama minyak jagung dan marjerin.
6. Tumiskan bahan-bahan penumis terlebih dahulu.
7. Masukkan pes buah kurma, gula, madu, serbuk cili,serbuk kari, sos cili, sos tomato, air panas, cuka dan perahan jus oren.
8. Perasakan dengan garam dan kalau suka, boleh renjiskan sedikit aji.
9. Biarkan hingga masak dan pekat. Rasa terlebih dahulu kesedapan kuahnya.
10. Tuangkan ke atas ayam yang sudah dikerat-kerat dan siap untuk dihidangkan.
11. Ayam Madu ala Mamak sedia untuk dihidang bersama nasi dan acar timun.
Kredit resipi & foto: Adnil Sam
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
https://www.rasa.my/dumpling-soup-homemade-halal-modal-bawah-rm10-boleh-dapat-40-biji/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.