Ruang Makan Anda Tampak Lebih Eksklusif Dengan Pilihan Meja Makan Ini

Meja makan adalah perabot penting di ruang makan dan merupakan pelaburan jangka panjang. Meja makan ini boleh digunakan untuk rutin harian, acara santai atau acara rasmi.

Namun begitu, banyak perkara yang perlu diambil kira sebelum membeli meja makan, salah satunya adalah material meja.

Memilih bahan meja makan boleh menjadi tugas yang mengelirukan. Selain daripada pilihan yang banyak, setiap material meja makan mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.

Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis meja makan yang digunakan secara meluas iaitu marmar dan kayu. Jadi, apakah kebaikan dan keburukan kedua-duanya dan yang terbaik untuk ruang makan?

Mengenai meja makan marmar

Meja makan marmar boleh didapati dalam pelbagai saiz, bentuk dan warna. Anda boleh mencari jenis gaya yang berbeza-beza daripada tepi serong bersudut kepada tepi bulat atau segi empat sama mengikut aspek yang dimahukan.

Mengenai meja makan kayu

Kayu boleh didapati dalam pelbagai kemasan dan ia juga boleh diukir, dipotong dan juga dibentuk dalam pelbagai bentuk dan gaya.

Kelebihan & Kekurangan Meja Makan Marmar

Meja makan marmar sering dikaitkan dengan cita rasa mahal, menjadikan sesuatu ruang itu tampak bergaya dan formal.

Walau bagaimanapun, meja makan marmar boleh diletakkan di dapur makan untuk dekorasi yang lebih santai. Marmar adalah bahan yang sangat tahan lama dan kukuh.

Namun begitu, seperti kebanyakan peralatan batu semula jadi yang lain, marmar memerlukan penyelenggaraan tetap yang berkala.

Jika tumpahan berlaku, bersihkan dengan segera kerana cecair boleh meresap ke dalam batu dan menyebabkan kerosakan.

Selain itu, objek berat yang diletakkan di atasnya boleh mencalarkan kemasan malah merosakkan batu itu sendiri jika marmar tidak dimeterai dengan betul.

Semasa memilih, pastikan anda meneliti marmar untuk melihat jika anda sebarang keretakan dan kerosakan, sebelum serta selepas ia tiba di rumah anda.

Kelebihan & kekurangan meja makan kayu

Pada masa ini, tidak semua meja kayu diperbuat daripada kayu pepejal sebenar. Kayu pepejal tulen cenderung menjadi tua dan tahan lama menjadikannya pelaburan yang baik untuk keluarga.

Walau bagaimanapun, meja makan kayu boleh menjadi mahal, bergantung pada kualiti dan jenis kayu yang digunakan. Selain itu, ia juga mempunyai jisim yang berat dan menyukarkan untuk bergerak. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, meja makan kayu boleh meleding walaupun ia dijaga dengan baik.

Sama seperti meja makan marmar, meja kayu juga mesti dibersihkan dengan kerap dengan produk yang selamat.

Calar pada meja makan kayu sukar untuk ditutup kerana kemasannya sukar dipadankan. Namun begitu, ia boleh kelihatan eksklusif di ruang makan kasual dan formal.

kredit: kompas.com

 

 

 

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply