Tip Sambal Siap Masak Tahan Lama Walau Letak Luar Peti Ais. Buat Kaedah ‘Retort’ Ini

Ramai yang buat stok sambal siap masak di rumah untuk memudahkan kerja memasak. Bila dah ada sambal siap masak ini senang nak buat pelbagai lauk sambal. Cuma ceduk dan gaul saja nanti.

Tapi selalunya sambal ini tak tahan lama kalau tak diletakkan dalam peti ais. 2-3 hari boleh jadi dah tak elok dimakan. Supaya tahan lama boleh gunakan retort cara kampung yang diajar oleh penjual sambal hijau, Wan N Wan M.

Katanya sambal tahan lebih lama jika sebelum disimpan dibuat proses ‘retort’ ini. Caranya turut dikongsi oleh beliau. Berikut adalah perkongsian Wan N Wan M.

Tip sambal siap masak tahan lama buat retort cara kampung 

 

Ini cara saya untuk sambal hijau saya buat tahan lama. Boleh letak dekat luar lebih kurang sebulan tanpa perlu simpan dalam peti sejuk.

Tapi, kalau dah buka penutup, kena simpan dalam peti ais lah. Bila nak makan boleh rendam botol kaca tu dalam air panas untuk cairkan minyak.

Kaedah ini dipanggil ‘retort’ cara kampung. Kalau nak diikutkan, ada mesin khas untuk retort makanan. Tapi buat niaga kecil-kecilan dekat rumah, inilah kaedah paling mudah untuk sambal tahan lama.

 

1. Sediakan electric steamer atau periuk pengukus biasa.

2. Susun sambal yang siap dimasukkan dalam botol dan ditutup kemas dalam periuk pengukus. Kukus selama 30 minit.

 

3. Dah siap kukus keluarkan dan boleh disimpan di luar peti ais dan boleh tahan selama sebulan Jangan buka penutup sambal kecuali bila hendak dimakan.

Inilah hasilnya.

 

Tip
Jika dah dibuka untuk makan, dan tak habis kenalah simpan dalam peti ais. Bila nak sambung makan, rendam botol dalam air panas saja.

Info
Retort ini dalam bahasa mudahnya adalah dapat meningkatkan jangka hayat makanan. Produk yang siap dimasak telah dipanaskan pada suhu pensterilan dalam beberapa minit bertujuan menghapuskan bakteria dalam makanan dan menghalang ia daripada rosak.

Sumber: Wan N Wan M

 

Comments

Leave a Reply