Aneka Resipi Kek Simple, Sesuai untuk ‘Beginner’

Aneka resipi kek simple, sesuai untuk ‘beginner‘. Jika anda teringin nak makan kek, anda boleh cuba buat sendiri di rumah. Lebih berbaloi kerana boleh dibuat ikut selera dan boleh makan sepuasnya. Kek yang simple boleh jadi extra sedap jika dibuat bersama anak-anak.

Resipi kek simple yang RASA sediakan ni sangat mudah dibuat dan tidak makan masa. Sesuai untuk anak-anak yang baru nak belajar buat kek. Tunggu apa lagi, jom kita cuba!

KEK TAPAK KUDA

BAHAN-BAHAN:
1/3 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan salted butter | dicairkan
3 biji telur | gred A
2 biji telur kuning
2 sudu kecil coklat emulco
1 penutup esen vanilla
1/2 sudu makan ovelette
Sapuan coklat
Nestum

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

KEK YOGURT

BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
60gm yogurt
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan gula
Strawberi
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

KEK YOGURT BERRY

BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
190gm gula kastor
50ml susu cair
125ml yogurt
220gm tepung superfine
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil creamy vanilla
1 cawan blueberi
150gm mentega | dicairkan
5 sudu besar strawberi

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

BURNT CHEESECAKE

BAHAN-BAHAN:
3 Biji telur
250g cream cheese
½ cawan gula halus
125 ml whipping cream
2 sudu besat tepung gandum
Sedikit esen vanilla

Cara-cara boleh lihat di video… Let’s Cooking!

 

BROWNIES CREAM CHEESE

BAHAN-BAHAN:
250 g butter
250g chocolate compund
100g gula icing
80g serbuk koko
180g tepung gandum
250 g brown sugar
200g cream cheese
1/2 biji lemon (diperah jusnya)
4 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla

Cara membuatnya boleh lihat divideo ya…Let’s Cooking!

 

MUFFIN COKLAT

BAHAN-BAHAN:
1 bungkus Adunan Mufin Coklat
4 biji telur
180gm minyak
150ml air
100gm cip coklat

Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

Nota: Boleh gunakan minyak jagung atau mentega untuk dapatkan tekstur muffin yang lebih ‘moist’.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply