Singgang Ayam Letak Bendi, Ada Budu Potong Cili Padi Lagi Tambah Selera

Singgang Ayam letak sayur bendi, makan pula dengan nasi putih dan budu yang ditambah dengan cili padi potong, memang terangkat.

selalu dengar singgang ikan je kan, tapi sebenarnya ayam pun sedap kalau dibuat singgang.

Makan macam ni, memang boleh buat makan bertambah. Lauk ini juga sesuai untuk dibuat lauk berpantang. Sesuai juga buat yang berdiet, ratah sahaja lengkaplah hidangan.

SINGGANG AYAM

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam- dipotong & cuci bersih
  • kunyit-dihiris
  • lengkuas-dihiris
  • halia-dihiris
  • bawang putih-dihiris
  • serai-diketuk
  • bawang merah-dihiris
  • cili besar/cili padi- belah tengah
  • bendi

CARA MEMASAK:

1. Masukkan ayam sudah dicuci bersih kedalam periuk.

2. Masukkan lengkuas, halia, serai, kunyit, bawang putih, bawang merah

3. Masukkan air sehingga ayam tenggelam.

4. Letakkan periuk diatas dapur dan biar hingga mendidih.

5. Bila kuah mula mendidih boleh masukkan bendi dan cili merah atau cili padi.

6. Masukkan asam keping. Jika suka lebih masam boleh lebihkan dan sebaliknya.

7. Perasakan dengan sedikit garam mengikut citarasa anda.

8. Boleh tutup api bila semua bahan sudah masak dan cukup rasa.

INFO: Kalau suka boleh letak sedikit budu kedalam masakan tapi harus seimbangkan dengan garam sebab budu ada rasa masin.

KREDIT: Popeye Rasta

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA

Gulai Ayam Kelate, Makan Sekali Mesti Nak Repeat

Buat Rendang Ayam Basah Kalau Hidang Roti Jala, Pulut Kuning & Lemang Raya Nanti, Lagi Sedap Menyicah

Kari Ayam Berkrim, Menu Mudah Kegemaran Ramai

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply