Sedap & Tak Muak, Begini Cara Masak Kari Ayam Tanpa Santan

Selalunya bila masak kari, mesti masukkan santan untuk menjadikan rasa berlemak dan sedap.

Rupanya, boleh juga masak kari tanpa menggunakan santan dan rasanya tetap sedap dan berlemak! Malah boleh tahan lama lagi tau.

Resipi kari ayam tanpa santan yang dikongsikan Hajar Mohd ini, sesuai buat mereka yang inginkan hidangan secara sihat dan menjaga kesihatan.

CARA MASAK KARI AYAM TANPA SANTAN

BAHAN-BAHAN:

3 tangkai daun kari
1 biji bawang besar – beli online di sini
Sejemput cili kering | potong pendek-pendek – beli online di sini
Herba empat sekawan
1 sudu besar jintan manis – beli online di sini
1 batang serai – beli online di sini

BAHAN KISAR:

Halia sebesar ibu jari – beli online di sini
5 ulas bawang putih – beli online di sini
1 batang serai
1 labu bawang besar
1 biji tomato

BAHAN REMPAH:

2 sudu makan rempah kari ayam
1 sudu makan rempah kari ikan – beli online di sini
1 sudu makan serbuk kunyit – beli online di sini
2 sudu makan serbuk cili – beli online di sini
*masukkan air * kacau jadi seperti pes

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak. Tumis daun kari, serai, bawang besar, jintan manis dan cili kering sampai garing.


2. Bila dah garing yang tumis tadi. Masukkan bahan kisar macam dalam gambar ya.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


3. Bila dah masak bahan kisar tu sampai terbit minyak, masukkan pes kari kari tadi. Nanti pinggan tu kan ada saki baki pes kari kari tu kan, letak sikit air goyang-goyang dan masuk air tu dalam periuk ya. Waktu ni guna api perlahan. Kita tidak mahu rempah hangit nanti tak sedap.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


4. Bila kari dah masak. Terbit minyak gitu, masukkan ayam dan ubi kentang. Saya guna ayam sebelah jer.
5. Nak bagi cepat masak isi ayam, tutup periuk ya. Ni teknik kawalan haba je. Kalau tak ada penutup pun tak apa.


6. Sekali sekala kena tengok supaya tak hangit ayam. Nampak dah nak kering tu, bolehlah tambah air. Biarkan masak sempurna ya.


7. Sempurnakan rasa dengan garam dan perasa yang anda suka. Anda suka masam, bolehlah letak asam keping atau asam jawa. Saya tak letak asam pun.
8. Anda boleh ganti asam asam tu dengan perahan lemon.
9. Kemudian, masukkan tomato. Potong dan masukkan. Kacau-kacau sekejap. Bila dah masak, boleh tutup api.

Kredit resipi: Hajar Mohd

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Kek Kelapa Mudah & Sedap Tanpa Tepung, Mentega, Tak Guna Mesin

Kuih Lejen Puteri Mandi, Sedap Dimakan Dengan Nangka & Kelapa 

Wanita Ini Kongsi Tip Rahsia Buat Bahulu Menjadi Cantik & Lembut 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Comments

Leave a Reply