Garam celtic atau celtic salt elok diambil bersama air suam ketika sahur. Hanya masukkan secubit garam ke dalam air suam. Pengambilan garam celtic ini dalam diet harian mampu mengelakkan tubuh daripada mengalami dehidrasi, tidak rasa haus dan letih ketika berpuasa.
Amalkan pengambilan garam celtic ini. Nanti kuranglah keluar masuk tandas buang air kecil. Nampak biasa tapi kesannya luar biasa. Tahukah anda bahawa tubuh kurang garam boleh mendatangkan bahaya. Tenaga berkurang. Cepat dan mudah letih.
Garam Celtic, Letak Secubit Dalam Air Suam
Garam celtic termasuk dalam kategori least processed salt. Ia hampir kesemua nutrien dikekalkan. Satu mineral cukup unik dalam garam celtic ialah magnesium.
Magnesium ini sangat diperlukan oleh tubuh. Magnesium dalam garam celtic bertindak sebagai ‘water-hungry molecule.’ Ia bertindak seperti span yang akan diserap magnesium selain menghidrasikan sel dalam tubuh.
Bolehkah garam membantu mengatasi migrain?
Kajian mendapati migrain disebabkan dehydration, alergi dan over-heating. Ia boleh dilegakan dengan mengambil air yang diletak secubit garam celtic.
Minum Waktu Sahur, Elak Letih, Haus Berpuasa
Apa lagi kelebihan air garam terutama garam celtic?
*Seimbangkan elektrolit dalam tubuh
*Tingkatkan hidrasi
*Cegah dehidrasi
*Boost prestasi fizikal
*Satu lagi cara ialah perahkan jus lemon ke dalam segelas air.
Cara-cara menggunakan garam celtic (celtic salt):
Taburkan sedikit garam celtic dalam 1/2 sudu teh. Kacau dan minum.
Sesuai ini diamalkan waktu sahur. Khasiatnya ialah untuk elak haus, letih ketika berpuasa, dan memastikan tubuh tidak mengalami dehidrasi.
Khasiat garam celtic:
*Bantu kurangkan rasa nak minum minuman manis seperti air gas
*Boost vitamin C intake
*Elok untuk penghadaman
*Bantu weight loss
*Rendahkan risiko batu karang
*Kurangkan kesakitan pada otot yang meradang
*Legakan sakit tekak
*Cantikkan kulit
Sumber: Dr Rizal Abu Bakar
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.