BUAH KIWI Tinggi Dengan Vitamin C, Kecil Tetapi KAYA Khasiat!

Kesibukan tugas kerapkali membuatkan tubuh kita kekurangan zat makanan. Hal ini boleh melemahkan sistem imunisasi dan membuatkan tubuh badan mudah diserang penyakit. Pengambilan buah kiwi secara berterusan dapat melindungi tubuh daripada jangkitan penyakit kerana sifatnya yang kaya dengan vitamin, zat galian serta anti-oksidan.

ARTIKEL BERKAITAN : Jadikan KACANG GAJUS Snek Sihat, Ini Senarai Khasiatnya!

REMAJA senaraikan khasiat buah ‘kecil berbulu’ ini.

Kaya dengan Vitamin C: Buah kiwi mengandungi jumlah vitamin C yang tinggi, yang membantu dalam meningkatkan sistem imun tubuh, melawan jangkitan, dan menjaga kesihatan kulit.

Sumber Serat: Kiwi mengandungi serat yang penting untuk kesihatan pencernaan. Serat membantu mencegah sembelit dan menjaga fungsi usus yang sihat.

Mengandungi Antioksidan: Buah ini mengandungi antioksidan seperti vitamin E dan beta-karoten, yang membantu melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan akibat radikal bebas.

Menyokong Kesihatan Jantung: Kandungan serat, kalium, dan antioksidan dalam kiwi dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung dengan mengekalkan tekanan darah yang normal dan mengurangkan kadar kolesterol.

Menyokong Pencernaan yang Sihat: Kiwi mengandungi enzim proteolitik yang dikenali sebagai aktinidin, yang membantu dalam penghadaman protein dan mengurangkan masalah pencernaan seperti rasa kembung.

Menjaga Kesihatan Mata: Buah kiwi kaya dengan vitamin A, yang penting untuk menjaga kesihatan mata dan mengurangkan risiko penyakit mata seperti degenerasi makula.

Membantu Pengurusan Berat Badan: Kiwi adalah buah rendah kalori tetapi tinggi nutrien, menjadikannya pilihan yang baik untuk pengurusan berat badan. Serat dalam kiwi juga membantu memberi rasa kenyang lebih lama.

Meningkatkan Keseimbangan Elektrolit: Kandungan kalium dalam buah kiwi membantu dalam mengimbangi elektrolit dalam tubuh, yang penting untuk fungsi otot dan saraf yang normal.

BUAH KIWI MASAK

Untuk memastikan buah kiwi hijau sudah masak untuk dimakan, pegang buah di antara ibu jari and jari telunjuk kemudian tekan secara lembut; buah kiwi yang sedikit lembut sudah boleh dimakan. Jika buah kiwi agak keras semasa ditekan, ia tidak boleh dimakan kerana belum lagi mencapai tahap kemanisannya.

Buah kiwi boleh ditinggalkan untuk masak selama beberapa hari hingga seminggu pada suhu bilik, jauh daripada cahaya matahari dan kepanasan. Letakkan buah kiwi di dalam beg kertas bersama buah epal, pisang atau pir untuk mempercepatkan proses masak. Buah kiwi yang sudah masak boleh diletakkan dalam suhu bilik atau di dalam peti sejuk.

WASPADA

Buat sesetengah individu, buah kiwi boleh meninggalkan kesal alahan yang kuat kerana kandungan enzim actinidin. Simptom yang biasa dilaporkan ialah kegatalan di sekitar mulut dan bibir, tapi terdapat juga kes yang lebih serius seperti sesak nafas atau jatuh pengsan.

Semoga bermanfaat!

 BACA LAGI : Ganti Gula Dengan 9 ‘Pemanis’ Ini Dalam Kopi. Lebih Berkhasiat & Sedap!

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.




Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply