‘Rice Straw’ Boleh Sebabkan Masalah Penghadaman, Direka Untuk Jaga Alam Sekitar!

Menggantikan straw plastik kepada ‘rice straw’ merupakan idea bijak dan untuk melahirkan sebuah persekitaran yang lebih baik tanpa pencemaran alam. Dengan misi mereka untuk memulakan sebuah trend yang lebih mesra alam.

ARTIKEL BERKAITAN : ‘Rice Straw’ Betul-Betul Selamat Ditelan Lah! Staf Coffee Bean & Tea Leaf Buktikannya

Boleh Dimakan Tapi Jangan Makan Secara Berlebihan

Dalam satu hantaran oleh @fatenaqeela, yang sering berkongsi ilmu teknologi makanan di TikTok, beliau mendedahkan bahawa straw beras sebenarnya direka khas untuk menjaga alam semulajadi bukan untuk di makan.

‘Rice Straw’ ‘Rice Straw’

Walaupun salah satu bahan utama dalam pembuatan straw ini adalah beras yang boleh dimakan, penggunaan straw ini sebagai makanan sebenarnya boleh meningkatkan risiko kesihatan.

Meskipun diperbuat daripada beras dan bahan-bahan lain yang selamat, straw ini tidak direka untuk dimakan secara kerap, dan boleh menyebabkan masalah penghadaman jika dimakan secara berlebihan.

‘Rice Straw’ ‘Rice Straw’

Selain itu, straw beras ini hanya boleh digunakan sekali sahaja dan dibuat daripada bahan berasaskan tumbuhan. Straw ini akan menjadi lembab dalam beberapa minit jika terdedah kepada suhu air panas melebihi 60 darjah Celsius. Manakala untuk air sejuk, straw ini akan mula lembab dalam masa dua hingga tiga jam.

Ada juga yang pernah cuba memasak pasta guna straw beras 

Disebabkan viral bahawa straw beras boleh dimakan, ada yang membuat kandungan tentang cara memasak pasta menggunakan straw beras. Namun, ramai netizen mula sedar tentang bahayanya jika dimakan dengan kerap.

‘Rice Straw’ ‘Rice Straw’

Walaupun bahannya adalah beras, straw ini sama sekali tidak boleh disamakan dengan pasta kerana kedua-duanya direka dengan tujuan yang berbeza.

Sumber: TikTok

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagramTikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.


Posted

in

, ,

by

Comments

Leave a Reply