Nak makan pisang goreng tapi dalam masa yang sama sedang amalkan pemakanan sihat, nak kurangkan minyak. Jangan tahan selera, kita boleh saja menikmati pisang goreng tapi cuba goreng gunakan air fryer
Pisang goreng hasil dari air fryer ini tetap sedap dan rangup asalkan ikut cara yang dikongsi Eniza M.Salim. Untuk mendapatkan hasil pisang goreng yang rangup, rahsianya ialah menggolekkan pisang dengan serbuk roti.
Goreng pisang guna air fryer, nak rangup guna cara ini
Bahan-bahan:
Pisang (pisang abu atau pisang nipah)
Tepung pisang goreng segera
Air
Serbuk roti
Minyak (untuk disemburkan pada pisang)
Cara masak guna air fryer
- Kupas pisang yang ingin dimasak.
2. Bancuh tepung pisang goreng segera bersama sedikit air. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
3. Masukkan pisang ke dalam adunan bancuhan tepung kemudiaan golek-golekkan atas serbuk roti.
4. Susun dalam air fryer. Semburkan minyak. Hidupkan air fryer.
5. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 10 minit. Sembur minyak untuk dapatkan hasil yang moist garing.
6. Tambah lagi 5 minit selepas terbalikkan pisang. Siap untuk dihidangkan. Memang rangup krup krap bila makan.
Sumber: Eniza M.Salim
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.